donderdag 27 januari 2011

Kiss beter dan Boss? Leiderschap in vogelvlucht

De meeste organisaties zijn gebaseerd op het Boss-principe. De baas met daaronder zijn ondergeschikten: de bekende hark. Een model gevormd naar ons beeld van de apenrots en de buffelkudde. Inmiddels heeft de wetenschap de code gekraakt van een heel ander organisatiemodel uit de dierenwereld: de vogelvlucht en vissenschool. U kent ongetwijfeld de prachtige patronen van spreeuwenzwermen, ganzenvluchten en scholen sardines. Hun gedrag riep de vraag op: Wie heeft hier de leiding? Hoe coördineren ze de boel? Allemaal vragen uit het paradigma van de apenrots.

Na jarenlange simulatiepogingen met ingewikkelde modellen bleek het een KISS-patroon: Keep It Simple, Stupid! Drie simpele regels toegepast door elke deelnemer aan de vlucht bleken genoeg. Bots niet, beweeg dezelfde kant op als de anderen, blijf in de groep:separation, alignment, en cohesion. Iedere spreeuw heeft ongeveer 7 andere spreeuwen in het vizier en past deze regels toe. Zodra één spreeuw een obstakel tegenkomt of een vijand bemerkt, neemt die zelf een initiatief. De rest volgt de drie regels. Het resultaat is, dat ieders denkkracht en observatievermogen wordt ingezet ten gunste van het geheel. Hadden de spreeuwen een baas gehad, dan waren ze al opgegeten of tegen het gebouw opgekwakt, voordat zijn stafmedewerkers hem op de hoogte hadden gesteld en zijn bevel alle andere spreeuwen bereikt had.

Hoe zou het zijn als we onze organisaties eens meer op dit model zouden baseren? Dat we vertrouwen op het observatievermogen en de intelligentie van alle medewerkers en dat het gedrag met 3 simpele regels gecoördineerd zou zijn. We can KISS the Boss goodbeye! Een organisatiedenker die al lang geleden op dat idee kwam is James Belasco. Hij schreef het boek "The flight of the buffalo" en pleitte voor het leren van de organisatie van een vlucht ganzen. De belangrijkste vraag: hoe krijg je de bovenbuffel zo gek dat hij een ganzengedrag vertoont?


Meer weten over deze wetenschap:
over vogelvluchten http://www.rug.nl/sciencelinx/exhibits/swarming/index
http://vroegevogels.vara.nl/Forum.35.0.html?&no_cache=1&view=single_thread&cat_uid=3&conf_uid=7&thread_uid=31921

over Belasco (kijk het ronkende filmpje): http://www.trainingabc.com/Flight-of-The-Buffalo-p-16781.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten